Sen ett tag tillbaka ligger golvet på plats i ateljén. Jag valde ett enstavigt furugolv från Rappgo  med en ytbehandling av vitvax. Vi har vitvax på några golv här inne i huset och de är superlätta att sköta, dammsuga och torka av. Så jag hoppas på samma i ateljén.

Läs mer om ateljéhuset här

Vaxet ska enligt säljaren gör att ytan blir lite mer slagtålig än ett ”vanligt” furugolv (furu är ju annars lite mjukare än t ex ek).

I furun syns också knaggarna lite mer och det ville jag gärna ha här, för att förstärka träkänslan 

Golvet är lagt i byggnadens längdriktning vilket inte var helt självklart. Men eftersom rummet är lite långsmalt ville jag lura ögat genom att vända golvplanken så att rummet upplevs lite bredare än vad det egentligen är. Blev bra tycker jag.

 

Skillnaden på en-, två- och trestavigt golv

Så här illustrerar Kährs skilnaden på 1-, 2- och 3-stavsgolv

Skillnaden är hur många stavar det är på varje planka. Detta ger olika intryck och har betydelse för hur ett rum upplevs. Anledningen till att det blev enstavigt är att jag ville ha känslan av plank – vilket känns som om det hör bättre hemma i en lada.

Golvpoolen beskriver skillnaderna så här:

1-stavs = staven lika bred som plankan, även kallad plankgolv och den sågas från ett enda stycke trä. Den passar väldigt bra i större rum eftersom den ger ett lugnt intryck men om det läggs i ett litet rum finns risken att golvet gör att rummet ser ännu mindre ut.

2-stavs = planka har två stavar i bredd på varje planka och passar bra i det flesta rummen.

3-stavs = har tre stavar i bredd på varje planka och placeras ut slumpmässigt på plankan för att skapa ett livfullt golv. Den här sorten passar bra i mindre rum för att få ytan att se så stor ut som möjligt

8

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.