Nu går julledigheten mot sitt slut. I morgon börjar N att jobba. C har dock jullov en vecka till så vi andra tre ska fortsätta sova lite längre och ta det lite lugnare några dagar till.
Vad vi ska fylla dagarna med har vi inte riktigt bestämt ännu. Kanske baka något? Ikväll tipsar jag om en chokladtårta som jag bjöd på någon vecka innan jul. Riktigt god!
Det är många moment då tårtan består av fyra lager. Men det var det värt. Vill ni testa? Scrolla ner…
Recept Chokladtårta
(Hämtat från tidningen Lantliv Mat och vin 2013)
Chokladbotten
150 g smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och ta den från plattan när smöret är smält. Rör i socker, kakao och vaniljsocker. Rör ner ett ägg i taget och till sist mjölet. Bred ut smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 min. (Kakan ska vara lite lös i mitten.) Börja med tryffeln under gräddningstiden.
Tryffel
1 1/2 dl vispgrädde
2 msk smör
200 g mörk choklad
Koka upp grädde och smör i en kastrull. Ta den från plattan. Hacka chokladen. Se till att grädden inte är för varm, rör ner chokladen och låt smälta. Låt tryffeln halvstelna i kylen i ca en timme.
Kolasås
100 g smör
3 dl socker
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 msk vaniljsocker
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt övriga ingredienser. Låt koka utan lock tills smeten klarar kulprovet eller tills temperaturen är ca 125 grader, rör om då och då. Koktiden kan variera. (För mig tog det ca 45 min) Låt svalna lite.
Krokant
1 dl sötmandel
1 dl strösocker
flingsalt
Hacka sötmandeln. Häll sockret i en stekpanna och låt det smälta. Låt det puttra på låg värme tills det blir kolasegt och ljust brunt. Passa noga så att det inte bränns! Häll i mandeln och rör kraftigt. Stjälp upp på bakplåtspapper och låt svalna. Krossa med kniv till små bitar.
Montering
Bred tryffeln över chokladbottnen. Ringla över kolan och smula över krokanten. Strö lite flingsalt överst. Ställ kallt.
Tårtan håller i kylen i flera dagar.
Till servering
2 dl créme fraiche
1 dl vispgrädde
1 dl råsocker