Det ser ut som ett stuprör men det är en ventilationstrumma…
Det är svårt att förutse hur luften rör sig i ett hus utan kontrollerad ventilation. Frisk luft tar sig in genom otätheter i fönster och väggar. (Och i vårt fall genom det oisolerade golvet..) Samtidigt ska ”gammal” luft ta sig ut, via självdrag i fläktar och ventiler eller mekaniskt.
Det gäller att tänka till innan man ändrar något som förändrar luftens väg. Bättre, tätare fönster, kan till exempel förändra intaget av friskluft.
Att isolera taket som vi har gjort är en annan åtgärd som kan påverka flödet negativt. Risken är att varm och fuktig luft tar sig genom konstruktionen och att luften kondenserar ”på fel ställe”. Nu har vi en konstruktion som tål att fukt vandrar i den. Men bara till en viss gräns så klart.
Sen är det det här med värmen. Att värma ett hus med ”för mycket” självdrag kan bli kostsamt och leder gärna till att man tätar allt för mycket. En balansgång som med allt annat. Ett annat problem kan vara att få jämn värme i hela huset. Ibland blir luften stilla i rummet där man eldar, vilket blir alldeles för varmt. Medan det i övriga rum blir alldeles för kallt.
Vissa har problem med att det bildas ett ”lock” i bjälklagsöppningen för trappan som gör att den varma luften från nedervåningen (där man oftast eldar) inte tar sig till övervåningen.
Hos oss har vi inget problem med att luften inte stiger. Snarare är det så att varm luft stiger men stannar sedan under det välisolerade taket. Vi testar nu en lösning med att mekaniskt återföra den varma luften från nocken och suga ner den till golvet på bottenvåningen igen. På så sätt får vi mer cirkulation på den varma luften, och förhoppningsvis påverkar vi inte luftflödena för friskluften allt för mycket.
Röret på bilden ska givetvis byggas in i en snygg liten nisch…