I år testar jag täckodling à la Sara Bäckmo.
Vi har sen tidigare en köksträdgård med pallkragar där vi har odlat morötter, potatis, kryddor och lite andra grönsaker. I en av pallkragarna har vi jordgubbar.

Och det var väl egentligen den skrala skörden av jordgubbar som fick mig att fundera på att komplettera odlingen med friland.
När jag växte upp hade vi ett stort jordgubbsland som försåg oss med jordgubbar till alla sommarens frukostar. Det vill jag ha nu också. I pallkragen har det max blivit en tallrik full på hela sommaren.

Täckodling – så här gjorde jag

Så, när jag började googla runt hittade jag ganska snabbt till Saras blogg och började läsa på om täckodling. Jag har följt hennes metod (har förstått att det finns flera andra alternativa metoder).

Så här gjorde jag:

Steg 1 – markera ut och gräv en kant runt den blivande odlingsbädden.

Täckodling steg 1
Täckt och kantat – ser förfärligt ut
(Brädor och cykelställ är för att hålla alla kartonger och tidningar på plats)

Steg 2- Täck marken innanför kanten med kartonger och tidningspapper. Om det bara är gräs på ytan ska det räcka med ett lager medan ogräs kan kräva flera lager.

täckodling steg 2
Första täckande lagret blev en halvförmultnad lövkompost

Steg 3 – Täck tidningar och kartonger med växtmaterial. Jag har lagt på material från en lövkompst (som visade sig vara full av mask = känns bra), matjord från en hög som vi hade över och överst har jag täckt med fjolårets gräs från ängen bakom huset.

täckodling steg 3
Här finns det gott om täckmaterial precis intill tomten som ni ser – fördelen med att bo på landet

Och nu då?

Färdigt! Eller färdigt är det ju inte för tanken är nu att allt under det översta ”täcket” ska förmultna och bli till fin jord som det går att plantera i. Och det kommer ju ta ett tag. Jag gissar att jag kommer få komplettera med planteringsjord när det blir dags att plantera ut mina växter.
Tanken är sedan att planteringen ska vara täckt och att täcket hela tiden fylls på med växtmaterial, gräsklipp mm för att ytterligare fylla på med näring till jorden och för att slippa ogräs.

För att ytterligare underlätta skötseln av de här två bäddarna har jag beställt en solcellsbevattning. Mer om den och hur den fungerar i inlägg längre fram.

Håll nu tummarna att jag lyckas få till ett bra jordgubbsland!

4

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.