Vilket tak ska du välja?
Om du ska byta tak på ett befintligt hus brukar ett vanligt råd i byggnadsvårdsvärlden vara lika för lika, alltså, byter du ut ett betongtak ska du ersätta det med ett betongtak och vice versa. Om det handlar om ett nytt tak så handlar det mer om tycke, smak och känsla. Det är en bra utgångspunkt att titta på omgivningens- och husets karaktär.
Taklutningen är också en viktig faktor – låglutande tak har sämre avrinning och behöver ha ett taktäckningsmaterial anpassat till detta. Ett tak med pannor behöver minst 14 graders lutning till exempel.
Vi fick en skottkärra med taktegel över som vi inte kunde använda när vi la taket på lekstugan
När man pratar om takpannor är det många som blandar ihop taktegel och betongpannor. Jag tänkte reda ut begreppen.
Taktegel
Taktegel kallas ofta tegelpannor vilket ökar förväxlingen med betongpannor. Taktegel är ett av världens äldsta takmaterial som sägs ha förekommit redan för 3000 år sedan i Egypten. Till Sverige kom teglet under 1100-talet och under 1600-talet fick det sin speciella form. Det första teglet sattes på branta tak och förankrades med kalkbruk. Precis som med andra material på den här tiden användes det främst på slott och herresäten.
På 1700-talet fanns svenska tegelbruk som tillverkade handslaget taktegel och under 1800-talet började även husen på landsbygden prydas med taktegel. På slutet av 1800-talet strängpressades leran och det blev både billigare och effektivare att tillverka.
Betongpannor
I slutet av 1800-talet fick betongen sitt genomslag och även takpannor började tillverkas i detta material. Betongens enkelhet (cement + sand + vatten) och det faktum att det inte behövde brännas gjorde att tillverkningsprocessen blev enklare än lerteglets. Formen kopierades direkt från lerteglet och betongen pressades i metallformar.
De första betongpannorna var mindre och lättare än dagens motsvarighet. Nackdelen med all sorts betong är att det försämras med åren. Cementen bryts ner av UV-strålning och sandkornen släpper. I den porighet som uppstår samlas smuts och pannan slits. Därför förses nyare betongpannor med en kemisk yta. Dock har det visat sig att ytskiktet slits bort efter en tid.
Tänk på!
Om du byter till en annan typ av takbeläggning (eller annan kulör) måste du kontakta stadsbyggnadskontoret i din kommun eftersom en förändring av husets utseende kan kräva bygglov.