På våra bord på Sajt har vi just nu åtta stycken projekt med flerbostadshus (om jag räknar rätt). Det går lite i vågor det här med vad vi ritar för typ av projekt men just nu är det helt klart fokus på bostäder.

Det är en hel del att förhålla sig till när det ritas bostäder. Standarder och detaljplaner ska följas. Beställarna har också oftast en bestämd uppfattning om vad de vill ha gällande lägenhetsstorlekar och fördelning.

En 3D-vy för en lägenhet som användes i försäljningsmaterialet när lägenheterna skulle hyras ut.

Hur gör vi då när vi ritar ett bostadsområde?

För det första är ett platsbesök nödvändigt. Vi tittar på omgivningen, intilliggande fastigheter. Hur man rör sig i området och på hur marken och eventuella nivåskillnader ser ut. Det första besöket ihop med beställarens önskemål brukar kunna leda oss ganska långt. Vi stämmer också givetvis av vad som får byggas på platsen enligt kommunens detaljplaner.

Steg två är skissfasen. Ibland startar vi processen genom att sitta tillsammans och spåna fram idéer och huvuddrag i projektet. Därefter får en av oss uppgiften att ta fram ett förslag. Detta kan sedan skickas fram och tillbaka mellan oss ett antal gånger innan vårt slutliga förslag till beställaren sitter.

Skiss flerbostadshus

Tidiga skisser på ett bostadsområde som just nu ligger för granskning hos Stadsbyggnadskontoret.

Men det är ju som nämndes ovan inte bara uttryck och placering av byggnader vi har med oss i processen. När det handlar om bostäder (ja, egentligen i alla projekt) vill vi gärna så tidigt som möjligt ha med oss en landskapsarkitekt för att titta på markens beskaffenhet och utformning. Tillsammans med landskapsarkitekten hittar vi sollägen, gårdars placering, rätt antal parkeringar och placering av miljöhus (som måste kunna nås av sopbil) och cykelparkeringar.

Tidigt i processen vill vi också ha med oss en brandingenjör som hjälper oss att placera byggnader på rätt avstånd från varandra och så att de uppfyller alla krav som finns för utrymningsvägar och för att motverka brandspridning.

Ett av våra uppförda projekt – flerbostadshus/radhus i Färjestaden på Öland. Illustration: WEC

Nu har vi nått ett första förslag att presentera för vår beställare. Sen återstår oftast ett antal vändor fram och tillbaka innan vi når fram till en bygglovshandling, som brukar vara vår uppgift i första hand. Ofta går vi sedan vidare och tar, tillsammans med beställaren, fram ett förfrågningsunderlag som går ut för räkning hos entreprenörerna.

 

 

2 Comments

    1. Nina april 9, 2017 at 07:30

      Men tack! 😊

      Svara

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.