Ni kanske undrar hur det går med våra byggplaner? Det visade sig en bit in i processen att vår tänkta komplementbyggnad var så stor att det krävdes bygglov för att få uppföra den. Detta trots att vår fastighet ligger utanför detaljplanelagt område där enklare byggnationer är bygglovsfria.
Ett bygglovsförfarande ska ta max tio veckor och de har nu passerat. För någon vecka sen fick vi dock svaret på varför det dröjer. Vårt ärende har skickats ut på grannhörande. Ett grannhörande innebär att alla grannar, och närboende i området, får våra handlingar och chansen att ha synpunkter på dessa, innan stadsbyggnadskontoret fattar sitt beslut.
Om jag dessutom förstod informationen rätt så skulle ärendet tas i byggnadsnämnden, dvs att stadsbyggnadskontoret inte själva har delegat att ta beslut på ärenden som går ut på grannhörande utan de måste få godkänt från högre instans. Idag var sista byggnadsnämnden innan sommaren och jag hoppas att vårt ärende var med på agendan.
Till sist måste jag ta mig friheten att tycka att det blev en rätt stor sak av att bygga en garagebyggnad. Vi rev ju trots allt en fullstor lada och ersätter den med en mindre byggnad.
Men bygglovsprocessen ÄR krånglig, och har i min mening blivit krångligare och krångligare under mina 10 år som verksam arkitekt. Jag kommer därför att skriva en ny artikelserie här på bloggen som handlar om just bygglov. Hur man ansöker om lov, hur processen ser ut men också om olika typer av regler och lagar som kan sätta käppar i hjulet. Hoppas ni vill läsa!
1
Ja det är en lite process det där, kommer ihåg när föräldrarna skulle göra det för det andra huset.. oj oj
Svar: jo det är en smart tjänst tycker jag..
Sv: Tack så jätte mycket för din kommentar! Det är sådana kommentarer som får en att verkligen fortsätta med bloggen och dennas tema!! Hoppas allt är bra med dig! :)